úterý 16. října 2012

Nexus 7 a jeho Android

Google letos představil svůj referenční tablet, to asi všichni, kdo se o svět hraček zajímáme, víme. Co mi ale přijde zvláštní je fakt, že tento tablet má telefonní verzi systému.

Ale hezky od začátku.
Někdy v době, kdy byl Intel Core 2 duo fakt pecka, Apple uvedl svůj tablet iPad. Čína samozřejmě nespí a tak se začali objevovat různé pokusy, které měli iPadu konkurovat. Postupem času se objevily i docela schopné mašiny typu Samsung Galaxy Tab apod. Problém byl, že tyto tablety běželi pod systémem Android, který ale nebyl dělaný pro tablety a tak vše vypadalo jako na hodně velkém mobilním telefonu.

V Google si pak náhle v roce 2011 všimli, že ty tablety se docela prodávají a představili na jaře systém jménem Android Honeycomb. Ať byl či nebyl povedený, byl určený pro tablety a také tak vypadal. Už to nebyl zkrátka přerostlý mobil. V této době byl svět Androidu rozdělený - mobily měly 2.3 Gingerbread a tablety Honeycomb.
Ke konci roku 2011 si ale řekli, že je to docela bordel mít dva systémy a tak uvedli 4.0 Ice cream sandwich. Tento systém byl...jak to jen napsat....obojetný. Na tabletu vypadal jako HC tedy tabletově a na mobilu mobilně. Byl to super nápad.
Po ICS následoval systém Jelly Bean, který je v něčem nový, sám nevím v čem, ale protože je životně nutné mít aktuální verzi, nahodil jsem si ho do tabletu.

Ale k věci. 27. června 2012 Google představil svůj vlastní tablet, který pro něj vyrábí společnost Asus. Mašinka na pohled velice schopná a překvapivě i levná. Bohužel je tu jedno velké ale. Nexus 7 neobsahuje, jak by člověk hádal tabletovou verzi systému Android, ale telefonní. Takže v Google se s prominutím srali s tím, aby měli tabletový systém a nakonec do své referenčního tabletu dají telefonní verzi. No má to logiku?



Abych ale jen nekritizoval, zkusím vysvětlit, čím je to způsobené. Je to více než jednoduché.

Určtitý soubor v systému obsahuje informaci o rozlišení displeje. Tentokrát nemyslím rozlišení jako velikost, ale jako jemnost. Pokud údaj přesáhne např. 200dpi systém se spustí v telefonní verzi. Pokud je údaj menší, spustí se v tabletové verzi.

Na svém tabletu Ainol Aurora II mám aktuálně ROM Cyanogenmod 10. Tato ROM je založena na systému Android Jelly Bean, tom systému, který běží na Nexusu 7. Ale o proč to vlastně píšu - CM10 umožňuje přepínat mezi telefonní a tabletovou verzí systému. Vyzkoušel jsem tedy telefonní verzi a šlo to hned zpět na tabletovou. Všechno je prostě nepřirozeně rozmachané, co se týče nevyužití prostoru.

Nutno podotknout, že na Nexusu 7 je možné jednoduchým zákrokem změnit typ zobrazení. Ale stále se nabízí otázka, proč to není tak rovnou po koupi?


Žádné komentáře:

Okomentovat