středa 26. září 2012

Apple mapy v novém iOS6

Jak jistě mnoho z Vás ví, Apple se rozhodl, že opustí Google mapy a použije v novém iOS 6 své vlastní. Na těchto mapách se podílelo několik společností, které dodaly data a v Applu z toho uvařili globus. Jedním z nejznámějších z těchto dodavatelů je TomTom. Jak jsem ale psal, samotné mapy se tvořily v Applu, proto se nelze zlobit na TomTom za to, že Vaše babička z Černého mostu nyní bydlí v Ikee na Zličíně


 Z počátku to vypadalo velice nadějně - navigace zdarma, efektní 3D zobrazení terénu a budov a teoreticky ještě lepší integrace do systému. Bohužel to nedopadlo tak dobře, jak je u služeb od Apple zvykem. Někde nesedí mapa, někde je 3D pohled absolutně zbořený a někdy jsou názvy jako za první republiky. Ale tady pozor! V české verzi iOS6 se názvy zobrazují korektně! Jako důkaz přikládám slavný Zlín.


Dále se chci zmínit o foto, neboli satelitních mapách. Lze se na to dívat ze dvou pohledů:
1) Aktuálnost - mapy Applu jsou jednoznačně aktuálnější. Jako ideální příklad si vezmu dům, ve kterém bydlím. Na mapách Googlu prostě není a je tam parkoviště, které zde stálo před asi dvěmi lety. Na mapách Applu již dům je.

edit: Dle komentářů ani tady Apple tak jednoznačně nevyhrává. To, že "moje" město je aktuálnější je asi způsobeno velkou roztečí, co se týče doby fotografování republiky.

2) Kvalita - zde se mísy vah otáčí. Google má jasnější mapy bez oblačnosti a ve vyšší kvalitě. 


Co tu máme dále? Ha, jeden z největších průserů Apple map - přesnost. Některé obce jsou i o deset km jinde, než doopravdy jsou. Minulý týden jsem potřeboval dojet na adresu v Hluboké nad Vltavou pro hotový výrobek jedné reklamky. Bohužel mapy nejen že nenašli samotnou adresu, ale z Hluboké nad Vltavou se stala malá vesnice. 
Fialový štítek je skutečná poloha Hluboké, červený údajná.


Když se nezadařilo s adresou, našel jsem si to na mapě ručně, hodil štítek do mapy a jel. Naviguje Vás relativně příjemný ženský hlas, ale ne tak, jako hlas Siri. Pokud máte ovšem telefon v Angličtině, bude Vás navigovat absolutně stejný hlas, jako má Siri. Jinak řečeno, bude Vás navigovat Siri. 
Navigace probíhala absolutně bez problémů. Telefon reagoval včas a s dobrým předstihem. Po tomto krátkém testu bych se nebál, nechat se navigovat někam dále. 
Jen doplním, že Google mapy sice uměli ukázat trasu a držet na ní Vaše auto/Vás, ale párkrát se mi stalo, že jsem někde zůstal (na mapě), nebo displej zhasl, když jsem byl na dost složité křižovatce. Hlasová navigace také chyběla.

A závěr? Je moc fajn, že má iPhone nyní v základu navigaci. Problém je, že hodně míst budete asi muset najít a zadat ručně, doslova ručně. Ovšem jako samotné mapy to asi nebude ještě nějakou dobu použitelné. Co s tím? Máme dvě možnosti:
1) Mapy - mapy od Seznamu dostupné jako aplikace na AppStore.
2) Google mapy - do Safari zadáte maps.google.com a máte v podstatě mapy jako dřív. Navíc si můžete přidat odkaz rovnou na plochu, takže iluze minulosti je téměř dokonalá :).

A nakonec ještě jedna "fotka" na zasmátí.


ps: Abych nezapoměl, Apple mapy (logicky) nemají StreeView.




11 komentářů:

  1. Člověče, probohaživýho...
    Když už se musíte projevovat veřejně, naučte se česky!!! Bez mučení se přiznám, že jsem se nedostal přes první odstavec. A i tak mi to způsobilo břichabol.

    OdpovědětVymazat
  2. Jej. Chybičky opravím, díky za upozornění..

    OdpovědětVymazat
  3. S tou aktuálností map od Applu bych to tak optimisticky neviděl. Pracuju v budově, která byla dostavěna před pěti lety. Na mapách od Googlu je to v pořádku, applovská mapa nabízí historickou exkurzi staveništěm

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za info, doplním to do článku a projedu ještě mapu...

    OdpovědětVymazat
  5. Ja se na chyby nedivam, me nezajimaji, nejsem ucitelem cestiny. Celkove se mi clanek libi a povedl se, ovsem autor si musi byti vedom, ze tam male nesrovnalosti budou(jako napriklad napsal Anonymní27. září 2012 0:20)

    OdpovědětVymazat
  6. Já samozřejmě také nejsem učitel, ale za slova typu výkend bych zabíjel :D. S nesrovnalostmi je to těžké, já jsem to bral ze svého pohledu. Na delší navigace jsem vždy používal TomTom.

    OdpovědětVymazat
  7. pokud jde o češtinářské prohřešky, leccos pomůže před publikací vyřešit třeba:
    http://www.liteera.cz/korektor/

    OdpovědětVymazat
  8. Zkoušel jsem dávat jednu a tu samou větu a pokaždé s jiným I/Y a pokaždé to bylo správně, takže si těmi stránkami nejsem tak jistý :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Ještě bych nakousnul hlasovou navigaci: při cestě Zlín - Ostrava jesem si vyslechl perličky (není to přesné, ale pro ilustraci stačí) typu: "Najeďte na dé první", "za 250 metry odbočte" atd.

    OdpovědětVymazat
  10. Ad 26. září 2012 23:47 - Musím uznat, že takhle soudnou reakci jsem nečekal :) Klobouk dolů.

    Mimochodem, ta stránka www.liteera.cz/korektor/ je zcela nepoužitelná.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak co bych ti na to měl napsat? Ať jdeš do háje? Z toho jsem snad už vyrostl :D. Osobně nesnáším perly tipy výkend, ale holt to člověku někdy ujede.

    Jo ty stránky jsou opravdu na nic.

    OdpovědětVymazat