středa 14. března 2012

První postřehy

Dnes mi konečně dorazil správný tablet Ainol Novo7 Elf. Nakonec jsem ho zakoupil v českém eshopu nejtablet, díky čemuž mám standartní 2 letou záruku, která se řeší formou výměny kus za kus. Stejně se to dělá v čínských shopech, ale tam je většinou záruka 1/2 až 1 rok a posílat věci do Číny nemusí být levná záležitost.

Tak a k postřehům:

  • Tablet má naprosto stejné tělo jako Advanced II, přijde mi jen malinko tenčí, změřím.
  • Tablet má vibrační motůrek, jeho smysl moc nechápu, protože vibrace se, např. při psaní na klávesnice, ztratí ve velkém těle tabletu.
  • Displej je opravdu krásný a relativně jemný. Píši relativně, protože mám iPhone 4S s rozlišením 960x640 na 3,5", Elfa má 1024x600 na 7". I tak je na displej příjemný pohled.
  • V tabletu je sice ROM s Androidem 4.0.3, ale není to ta aktuální, protože neobsahuje Market (Google Play) a G aplikace (Gmail, Mapy...atd.). Tato ROM není nejrychlejší, ale jakmile se nabije, tak nahodím novější, která má být vychytaná a s GPU akcelerací

Po update ROM budu pokračovat v testování. Plánuji instalaci "mých" her a aplikací plus testování výkonu při hrách a HD videích. Mám z Youtube stažené 2k a 4k videa. 2k video přehrál i Advanced.
Pokud porovnám displeje Elfa a Advanced II, tak je rozdíl patrný pouze při přímém porovnání. Na Elfovi je text a menší ikony více vyhlazené, díky vyššímu rozlišení. Také některé ikony jsou na Elfovi o kousek menší. Jas má trochu větší Advanced, pozorovací úhly jsou lehce ve prospěch Elfa.

News:
 Nahozena nová ROM, byla to otázka 5 minut. Tablet je nyní na pohled mnohem plynulejší a zdá se i rychlejší. Zatím se trochu škube, ale to proto, že si tahá soubory od Googlu. Nyní jdu provést ROOT.
Další zajímavost je, že se tablet nabíjí z USB notebooku. Respektive procenta ještě nepřibyla, ale detekuje napájení.

News2:
 Provedl jsem root a na zkoušku nainstaloval hru GTA 3. Hra běží poměrně plynule, ale není to 100% jako např. u iPhone 4S (logicky :D). Tablet nyní běží naprosto perfektně a bez záseků. Dovolím si to srovnávat s 2 jádrovými Samsung tablety, které mají podělaný TouchWiz. Ryhlost je opravdu velice dobrá.

News3:
 GTA 3 nakonec neběží tak plynule, jak jsem si myslel. Pomohla by asi odinstalace složky se zvuky, ale GTA moc nehraji a taky na velkém displeji nevypadá tak dobře, jako na iPhone. Nainstaloval jsem ShadowGun a hra běží velice dobře. Sice se mi povedlo stáhnout data hry až na 5. pokus, ale to bude naší pofidérní wifinou. Zpět ke hře, ta běží plynule, řekněme na 95%. Problém jsem zaznamenal u ovládání, multitouch sice funguje bezvadně, ale špatně se mi míří zbraní. Těžko říct, co je příčinou.
 Dále jsem se pokoušel nainstalovat aplikaci FB a hru AngryBirds, to se mi bohužel nepodařilo, Market oznámil, že zařízení není kompatibilní, to lze obejít přes stáhnutí od jinud a instalací z paměti/SD karty.
Podařilo se mi stáhnout oblíbený LetsGolf 3 od Gameloftu (z Marketu) ovšem po spuštění hra zahlásí, že zařízení není kompatibilní. Nepomohla ani utilitka ChainFire. Zkoušel jsem také hru FruitNinja, ta běží pěkně bez záseků, ale je tu velký problém. Displej snímá pohyb prstu s určitým spožděním, takže Vám ovoce často uteče. Už vím, proč displej umí dotyk 5 prstů zároveň :D
 Velice jsem si oblíbil widget pro záložky prohlížeče (viz. fotka níže), protože v ICS je konečně relativně použitelný prohlížeč. Jediný a závažnější problém je, že např. u androidfóra sice načte data (ukazatel načítání dojede do konce a zmizí) ale stránka se pomaleji načítá v různých čtvercích a obdélníkách. Udělám video.
Dále jsem si oblíbil widget pro gmail, ve kterém lze listovat nahoru/dolů a lze ho v ICS launcheru roztáhnout/zmenšit. To lze i u widgetu se záložkami.

News4:
 Jen malý poznatek. Pokud máte v mobilu pojmenovaný wifi hotspot jménem s háčkami/čárkami (např. Nejkulaťoulinkatější), tak Vám ho Elf nenajde. Měl jsem takový problém u svého iP, který měl pojmenovaný hotspot jako Lukáš's iPhone (tak se ostatně "jmenuje" můj telefon). Stačilo změnit název na prostý iPhone.

News5:
 Bohužel jsem zjistil, že vestavěný webový prohlížeč je nepoužitelný. Stránka se normálně načte (trošku pomaleji spíše), ale nic se neukáže a Vy čekáte, až se pomalu postupně načtou čtverce/obdélníky se stránkou. Také se často stává, že prohlížeč při načítání spadne, respektive hodí hlášku, že přestal pracovat, po kliku na Počkat zase funguje. Těžko říct, čím to je, protože to dělá i osvědčený Dolphin HD a Chrome Beta. Jediný použitelný prohlížeč je tedy Opera Mobile případně malá Opera Mini. Doufám, že se to updatem vyřeší, protože problém bude asi někde hluboko v systému a ne v samotné aplikaci. Vzhledem k tomu, že updaty vydává Ainol rychleji než Google pro své Nexusy, mohlo by to tak být.

Dotazy? :)



!!!!Další postřehy, rady, návody apod. budou již psány jako nové příspěvky. Ovšem na komentáře budu odpovídat i zde!!!!

20 komentářů:

  1. Proč jsi si nekoupil rovnou auroru?

    OdpovědětVymazat
  2. Jednak je dražší, jednak se mi tolik nelíbí a taky má dost problémy s displeji. Dost lidí má dead pixely.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, no tak ale od toho když budeš mít vadné pixely je záruka... Dobré recenze pokračuj... Opravdu máš záruku 2 roky od prodejce?

    OdpovědětVymazat
  4. No jasný, ale taky ten cenový rozdíl mi nepřijde adektávní vůči IPS. To už raději počkám na Auroru II (2xCore, LG IPS). Díky :)
    Jj, jak jsem psal nahoře. Mají to i na stránkách, zkrátka normální český eshop.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímalo by mně, jak dlouho jsi na Elfa u Nejtablet čekal? Mám ho tam objednaný už měsíc a nic. Díky Pavel

    OdpovědětVymazat
  6. Cekal jsem na nej od pondeli do stredy. Zkus jim zavolat, v pondeli naskladnovali.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrej...mám také elfa a za boha nemohu rozchodit shadowgun...všechno jde perfektně,ale po úvodním intru zůstane nápis loading a v pozadí běží zvuky jako by hra běžela ale bez obrazu.Zkusil jsem i jinou verzi ale ta pro změnu rovnou po intru spadla.Jakou tam váš verzi. Případně jaké verze her(pro jaké zařízení) mam stahovat aby fungovali normálně(na celou obrazovku). děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím,
    Shadowgun mám originál z marketu, koupil jsem to v akci za 9 kaček. Kdybych sháněl "jinde" podíval bych se po verzi pro SGSII (Mali400), ty by mohli/měli být kompatibilní. Já osobně zatím stahuji hry zdarma z marketu, velký problém je u Gameloft her, které se sice stáhnou, ale při zapnutí zahlásí nekompatibilitu.

    OdpovědětVymazat
  9. To jo akci jsem nevychytal(nebylo ani těch 10 kč na účtu)...Jo gameloft hry se snažím tak nějak tam nacpat...přes market to fakt nejde...ale už se mi podařilo rozjéct modern combat 3(sd data stažená přes pc) sice nějaké chyby v texturách,ale je vidět že když člověk hledá tak snad i plně funkční gameloft hru sežene.

    OdpovědětVymazat
  10. Je funkční návod na root?

    OdpovědětVymazat
  11. Mohu vědět kde mám stahovat nejnovější verze firmwaru ? Díky

    OdpovědětVymazat
  12. Anonym: Ano je, provádí se přímo v tabletu pomocí app Superuser a ještě jedné. Koukni na Google.

    EarL: většinou bývá zveřejněná na ofiko stránkách na FB - https://www.facebook.com/ainovo a nebo na slatedroid.com.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Díky za radu, ale samozřejmě jak to u mě bývá... problém :-)
    Na FB vůbec netuším kde to najít.
    slatedroid.com - tam mě to nechce nechce pustit do download sekce, protože nemám dost příspěvků. Neboť nevím co bych tam asi tak napsal tak je to pro mě out ...

    pak jsem hledal i tady, ale ani tady netuším co stahnout http://tabletrepublic.com/forum/downloads.php?do=file&id=115

    Nemůžeš mi sem prosím dát přímo link na soubor s nejnovější originál romkou? Příští týden čekám ELFa, tak chci být připraven a neztrácet čas. Díky

    OdpovědětVymazat
  15. Toto je odkaz přímo z FB- http://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fs3.amazonaws.com%2Fainol%2FNovo7Elf0302%252C%2BEN%2BVersion.zip&h=cAQF3l8M6 . Je to verze volume keys, tzn. z tlačítek menu a home budeš mít tlačítka na hlasitost.

    OdpovědětVymazat
  16. Díky.
    A jestli se můžu zeptat, jakou ROMku používáš Ty, funguje na 100% a jsi spokojený s tou ROMkou ?

    OdpovědětVymazat
  17. Mel bych takovej jeden rejpavej dotaz :-) Funguje na tom tabletu neco dobre, nebo je to cele takove nedotazene, pozlatko na prvni pohled ale sumasumarum nic nejede. :-)

    bohuzel jsem z tvoji recenze dostal dojem, ze je to sice pekna vecicka, ale kdyz se to vezme kolem dokola, uplne k nicemu... :-/

    OdpovědětVymazat
  18. Vsak opravnenej dotaz. Tablet jako celek funguje dobre, samozrejme je potreba brat ohled na cenu, takze se obcas lehce zasekne apod. Nyni mam bohuzel dost prace, ale chystam kompletnejsi recenzi klasickeho strihu. Toto jsou jen pocatecni zkusenosti.

    OdpovědětVymazat
  19. V nejbližší době má přijít na trh Elf II a Aurora II a to v podstatě za stejné peníze...má cenu čekat nebo to není až takový rozdíl a vyplatí se koupit si klasického Elfa ?
    díky
    Honza

    OdpovědětVymazat
  20. Omlouvám se za spoždění. Podle jednoho z čínských shopů má být výkon cca stejný. Ovšem II má nejen dvoujádro, ale i 2x Mali400, takže výkon musí být vyšší. Já bych každopádně počkal na první zkušenosti, aby se neobjevily nějaké hw bugy, jako má Aurora.

    OdpovědětVymazat