čtvrtek 6. října 2011

Můj názor na "problémy" na Severu...


Příčiny napětí na Šluknovsku a případné řešení.

Proč se lidé najednou bouří? To je špatná otázka. Určitá nenávist, či nelibost vůči nejmenované menšině tu byla vždy, ačkoli to asi nikdo neřekne narovinu. Stačí navázat rozhovor na toto téma a hned uvidíte, co se v lidech skrývá. Myslíte si ovšem, že tato nevole je způsobená barvou pleti jako tomu bylo ještě v minulém století ve Spojených státech Amerických? To v žádné případě. Nikdy jsem nezaznamenal ve svém okolí, že by si někdo stěžoval na naše asijské spoluobčany, nebo že by dokonce na jejich adresu utrousil sprosté slovo. To samé černošská menšina, která je u nás sice absolutní menšinou, ale opět žádný problém. Jak to tedy vzniklo?

Řekněme, že budete jezdit každý den určitou trasu autem. Pokaždé Vám tuto cestu budou znepříjemňovat “pražáci” svou bezohlednou jízdou- nebezpečným předjížděním, vytlačováním apod. Určitě bude stačit pár těchto cest a budete pržáky nenávidět. Nemusím asi rozepisovat, jak asi vznikla nevole vůči naší menšině. Vět typu “Héééj nemáš cígo”, “Paní nechcete kůpit voňafku”, a podobných má už asi každý plné zuby. To se ani nezmiňuji o místech, kde tyto skupiny přerostly na kriminální skupiny a “většinoví” občané se bojí večer vykouknout z okna.

A to zmiňované “napětí” na severu? Schválně uvádím slovo napětí v uvozovkách, protože lidé a hlavně média se o tom co se tam děje bojí mluvit naplno. Není to napětí. Lidé kteří se nechali napadat, okrádat, obtěžovat a další věci dlouhé roky toho mají již plné zuby a zkrátka chtějí mít klid. Kdo z nás by si nechal otravovat život navždy? Navíc to omezuje i slušný život. Chcete cestovat vlakem? Jak když řvou na celý vagón a kouří v kupé. Chcete jet MHD? O otravování cestujících toho víme hodně. Posezení v parku s cigaretou a novinami rovná se vytrvalým somrováním o vaši cigaretu. Když teda nabídnete, noviny skončí na dvě půlky, to “aby jste si pamatovali”.

A řešení? Ve francii musí ona menšina neustále kočovat. Je toto řešení? Řekněme, že ano. Další řešení by byl přesun, ale to je velice drastické řešení a naše politika se toho bojí. Stát se rozhodl situaci neřešit. Lidé proto vzali zákon do svých rukou, ale to stát najednou řeší. No není to paradox?

Žádné komentáře:

Okomentovat